Дете, родено с ХИВ, е излекувано, сочат изследвания

Д-р Хана Гей от екипа, който се грижи за детето. Снимка: University of Mississippi Medical Center

Д-р Хана Гей от екипа, който се грижи за детето. Снимка: University of Mississippi Medical Center

Американски лекари имат вече убедителни доказателства, че са постигнали трайна, а вероятно и окончателна ремисия при дете, родено с вируса на СПИН.

Постижението е първо по рода си и според експерти показва колко активно и безцеремонно трябва да се действа в подобни случаи. 

След обявяването на случая по-рано тази година някои лекари поставяха под въпрос дали детето наистина е било инфектирано. От новия доклад става ясно, че момиченцето, което сега е на три години, е било заразено по време на вътреутробното си развитие.

То е лекувано изключително агресивно и вече 18 месеца след спирането на лекарствата срещу СПИН не показва никакви признаци за наличие на вируса.

Въпреки това лекарите все още не смеят да твърдят със сигурност, че са излекували детето. Причина за това е факта, че не съществуват ясни критерии за обявяване на някой за излекуван от ХИВ – дълго време се смяташе, че инфекцията е перманентна. 

„В случая искаме да бъдем много предпазливи“, казва Катрин Лазариага, експерт по СПИН, която помага с грижата за детето. „Наричаме го ремисия, защото искаме да наблюдаваме детето за по-дълго време и да сме абсолютно сигурни, че няма да има завръщане на болестта“, казва тя.

Повечето ХИВ-позитивни бременни жени в САЩ получават лекарства срещу СПИН, за да бъде намалена опасността вирусът да бъде предаден на бебето. При майката от Мисисипи обаче заразата била установена чак при раждането.

Лекарите решили, че бебето е силно застрашено и започнали да му дават три силни лекарства още 30 часа след раждането. Само за месец вирусът станал неоткриваем в организма му.

Лечението продължило до 18-месечна възраст, след което лекарите загубили контакт с малката пациентка. Десет месеца по-късно тя се завърнала, а изследванията не показали признаци на инфекция, въпреки че майката била спряла лечението.

Само още един човек в света се смята за излекуван от ХИВ – мъж от Сан Франциско, подложил се на трансплантация на костен мозък през 2007 г. Костният мозък бил от донор с естествена резистентност към вируса. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: