Стволови клетки помагат след инсулт при плъхове

Снимка на исхемичен мозъчен инсулт (зоната маркирана с червено), направена посредством компютърна томография. Снимка: Lucien Monfils

Снимка на исхемичен мозъчен инсулт (зоната маркирана с червено), направена посредством компютърна томография. Снимка: Lucien Monfils

Стволови клетки могат да допринесат за възстановяване след прекаран инсулт, съобщиха учени.

Плъхове, у които били инжектирани стволови клетки 30 минути след прекаран инсулт, възстановили почти напълно мозъчните си функции след две седмици. Боливийските учени, направили експеримента, смятат, че методът има потенциал да намери бъдещо приложение и при хора.

Най-добрата практика, прилагана към момента след прекаран инсулт, е да се използват медикаменти за разбиване на тромбози. Новото изследване е част от опита да се намери алтернатива.  В него, както и в други от по-рано, се демонстрира, че стволовите клетки имат потенциала да помогнат на прекарали инсулт пациенти, увеличавайки способността на организма да възстанови увредената тъкан.

Учени от Университетската болница в Ла Пас, Боливия, взели стволови клетки от мастна тъкан и от костен мозък, а след това ги инжектирали в кръвоносните съдове на плъхове, които току-що са прекарали изкуствено предизвикан инсулт. Оказало се, че състоянието на плъховете се подобрило повече в сравнение с това на тези, които не били подложени на процедурата.

24 часа по-късно плъховете, у които били инжектирани стволови клетки, показали признаци на по-бързо възстановяване, а две седмици по-късно постигнали почти нормални резултати на поведенчески тестове.

Според изследователите е възможно инжектирането на стволови клетки да прекъсне типичната „верижна реакция“, свързана с увреждането на тъканите след прекаран инсулт. При нея първоначалното увреждане в дадена зона е последвано от други нарушения в заобикалящата я среда.

„Подобрено възстановяване бе наблюдавано независимо от произхода на стволовите клетки, а това може да увеличи приложимостта на метода при хора“, заяви ръководителят на екипа д-р Ексуперио Диес-Техедор. „Произхождащите от адипозна (мастна) тъкан клетки се намират в големи количества и се набавят лесно без инвазивна хирургия.“

Резултатите от изследването са публикувани в Stem Cell Research and Therapy. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!