Учени създадоха лесен метод за производство на стволови клетки

Индуцирани плурипотентни клетки, получени чрез генетична манипулация. Снимка: Wikipedia Commons

Индуцирани плурипотентни клетки, получени чрез генетична манипулация. Снимка: Wikipedia Commons

Китайски учени оповестиха, че разработили лесен и сигурен метод за производство на стволови клетки, които да се използват за генериране на тъкани и органи с терапевтична цел.

В публикацията учените описват технология, по която се създава коктейл от вещества с малки молекули. С тяхна помощ може соматичните клетки да бъдат препрограмирани в плурипотентни, които от своя страна могат да се превърнат във всеки друг тип клетка в организма.

Изследователите поясняват, че при използваните сега методи е нужна генетична манипулация, за да се предизвика плурипотентно състояние на клетките, а това е дълъг и сложен процес с ограничено клинично приложение.

Използването на вещества с малки молекули представлява „цял нов път“ за създаване на плурипотентни стволови клетки, заяви Дън Хункуей от Пекинския университет. „Малките молекули имат предимства заради способността си да навлизат в клетката, защото са неимуногенни, по-евтини и могат лесно да бъдат синтезирани, консервирани и стандартизирани“, отбелязват изследователите.

Според тях с новата технология се „прави възможно генерирането на функционално необходими типове клетки в регенеративната медицина посредством препрограмиране на развитието на клетката с използване на специфични химикали или медикаменти, вместо чрез генна манипулация и сложни за произвеждане биологични агенти“.

Изследването е публикувано в сп. Nature. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!