Второ бебе най-вероятно е излекувано от вируса на СПИН

3D модел на вируса на СПИН. Изображение: Microbe World (CC BY-NC-SA 2.0)

3D модел на вируса на СПИН. Изображение: Microbe World (CC BY-NC-SA 2.0)

Американски лекари се надяват, че са излекували второ бебе от вируса на СПИН чрез прилагане на много ранна терапия – в този случай само четири часа след раждането.

Бебето е родено в предградие на Лос Анджелис през април миналата година, само месец след обявяването на първото потенциално успешно лечение в щата Мисисипи. Именно то е накарало калифорнийските лекари да приложат сходна терапия.

Бебето от първия случай в Мисисипи сега е на три години и половина и изглежда вече не е инфектирано с ХИВ, въпреки че не е лекувано от около две години.

Детето от Лос Анджелис още получава медикаменти, затова ситуацията все още не е толкова ясна. Цяла серия изследвания обаче сочат, че вирусът е напълно премахнат, заяви д-р Дебра Персо от университета „Джонс Хопкинс“.

„Не знаем дали бебето е в ремисия… но изглежда е така“, каза д-р Ивон Брайсън, консултант по случая.

Лекарите са предпазливи и още не смеят да кажат, че детето излекувано, „но очевидно се надяваме да е така“, казва още Брайсън.

Повечето заразени с ХИВ бъдещи майки в САЩ получават лекарства по време на бременността и това намалява опасността от заразяване на плода. Бебето от Лос Анджелис се е родило в детската болница „Милър“, а лекарите – които познавали майката от предишна бременност – знаели, че тя не взема лекарства срещу ХИВ.

По време на раждането на майката били дадени медикаменти, за да бъде намалена опасността от предаване на вируса на бебето. Д-р Одра Девейкис започнала терапията на бебето няколко часа след раждането, още преди да е ясно дали детето има нужда от лечение.

Тестове по-късно потвърдили, че детето е било заразено, но сега – близо година по-късно – то изглежда е напълно излекувано от заболяването.

В рамките на ново изследване около 60 бебета в САЩ и други държави ще бъдат подложени на агресивна терапия, която ще бъде прекратена, ако тестовете покажат, че вирусът е елиминиран за по-дълъг период от време – вероятно две години. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: