Квантова телепортация на голяма дистанция

Учените от Института Нийлс Бор работят върху експеримента за квантова телепортация. Снимка:  Niels Bohr Institute/University of Copenhagen

Учените от Института Нийлс Бор работят върху експеримента за квантова телепортация. Снимка: Niels Bohr Institute/University of Copenhagen

Група изследователи разработи експериментална установка, с която успешно може да се телепортира информация между два облака от атоми при всеки опит за това.

Експериментите се провеждат от центъра Куантоп в Института Нийлс Бор към Университета на Копенхаген. В техните лаборатории се помещават два стъклени контейнера, като във всеки от тях има облак газ от милиарди цезиеви атоми.

Двата съда не са свързани помежду си, но информация се телепортира от едната съвкупност от атоми към другата посредством лазерна светлина. 

Светлината се излъчва към първия контейнер, което води до странния квантов феномен на вплитане на светлината и атомите. Това означава, че те са осъществили квантова връзка и са „синхронизирани“.

Двата стъклени контейнера са разположени в камера с магнитно поли и когато лазерната светлина попадне върху атомите, най-външните им електрони реагират като магнитни стрелки и се насочват в една и съща посока. Тя може да е съответно „нагоре“ или „надолу“ и всъщност представлява квантовата информация.

След това газът излъчва фотони (частици на светлината), които съдържат информацията. Светлината достига до другия контейнер с газ, където се регистрира от детектор, а информацията съхраняваща се в нея се „прочита“. Сигнала от детектора се изпраща обратно до първия контейнер и ориентацията на електроните се пренасочва спрямо него.

Експеримента се провежда при стайна температура и поради това атомите на цезия се движат с 200 метра в секунда, блъскайки се спорадично в стъклото на контейнерите. Тъй като това води до загуба на квантовата информация, изследователите разработили специално парафиново покритие за вътрешността на съда. По този начин кодировката се запазва. 

В експеримента телепортацията била извършена на разстояние половин метър, но според учените дистанцията може да се увеличи и по този начин информацията да се изпраща примерно до сателит. (Източник: University of Copenhagen – Niels Bohr Institute)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!