Квантово въздействие е поне 10 000 пъти по-бързо от светлината

Учените се опитват да разберат повече за мистериозното явление, което Айнщайн нарекъл "призрачно действие на разстояние"

Учените се опитват да разберат повече за мистериозното явление, което Айнщайн нарекъл "призрачно действие на разстояние"

Айнщайн бил против идеята за нещото, което той нарекъл „призрачно действие на разстояние“, защото според него противоречала на теорията на относителността.

Сега физици успяха да установят, че действието протича със скорост поне 10 000 пъти по-голяма от тази на светлината – смятана за предел на скоростта въобще – а е възможно и да е мигновено.

Една от най-странните концепции във физиката е тази за квантовото вплитане. Според нея две частици могат да бъдат свързани до такава степен, че на практика да споделят едно и също съществуване. Когато вплитането на две частици е факт, измерването на състоянието на едната частица, моментално оказва въздействие на другата, независимо от разстоянието помежду им. Това е същността на феномена призрачно действие на разстояние. 

Идеята за взаимодействието очарова и изумява учените от 1930г., когато е предложена за първи път. Първоначално Айнщайн я използва в опит да докаже провала на квантовата теория, защото според него мигновеното действие е в открито противоречие с теорията за относителността.

По-късно физиците разбират, че такова противоречие няма, защото то не може да се използва за изпращане на информация със скорост по-голяма от светлинната. 

Но това не отговаря на въпроса за това какво всъщност представлява квантовото вплитане. Учени от Университета за наука и технологии в Китай, Шангхай, решили да проверят каква е реалната скорост на мистериозното взаимодействие и получили отговор.

Според техните измервания призрачното действие е поне 10 000 пъти по-бързо от скоростта на светлината (тя се движи с около 300 000 километра в секунда). В експеримента изследователите използвали вплетени фотони – частици на светлината – които били отделени на 15 километра една от друга. Измерено било времето необходимо едната частица да окаже призрачното въздействие върху другата. 

Учените смятат, че резултатите им са недвусмислени, макар и да не определят точно скоростта, а да поставят долна граница за нея. Според тях действието може и да е мигновено, както се предвижда в квантовата теория. (Източник: University of Science and Technology of China)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!