ДНК анализ разкрива цвета на очите или косата на хора живели преди стотици години

Нова технология, която позволява с голяма прецизност да се идентифицира цветът на очите и косата на даден индивид въз основа на ДНК проби, може да бъде приложена и за древни тленни останки, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Екип от полски и холандски учени, които наскоро разработиха системата HIrisPlex за съдебно-медицински анализ, установи, че тя може да бъде използвана успешно и за проби от древни човешки останки, като например зъби и кости на 800 години.

Методът идентифицира 24 генни вариации, които могат да се използват за определяне цвета на очите и косата. Системата може да се ползва за решаване на исторически спорове, за които липсват цветни фотографии и други документи, заяви Войчех Браницки от Ягелонския университет в Краков, който е ръководил изследването съвместно с проф. Манфред Кайзер от университета Еразъм в Ротердам.

HIrisPlex потвърди, че генерал Владислав Сикорски, министър-председател на полското правителство в изгнание, който загинал в самолетна катастрофа през 1943 г., е имал сини очи и руса коса, както е изобразен в портрети, нарисувани години след смъртта му.

Не съществуват цветни снимки на генерала. Системата позволи също да се установи, че неизвестна жена, погребана в криптата на Бенедиктинското абатство в Тиниец, близо до Краков, между 12 и 14 век, е имала тъмно руса или кестенява коса и кафяви очи.

Колкото до пробите от по-древни човешки останки, системата позволява да се идентифицира единствено цветът на очите. Резултатите от изследването са публикувани в Investigative Genetics. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: