Германски дизайнери създадоха колело без педали и седалка (ВИДЕО)

Колелото Fliz. Снимка: fliz-concept.blogspot.com

Колелото Fliz. Снимка: fliz-concept.blogspot.com

Дизайнерите Том Хамброк и Юри Шпетер създадоха велосипед без седалка и педали.

Изобретението е вдъхновено от първото в света персонално превозно средство от 1817г., което наподобява колело, но няма педали. Каращият го седял на седло върху прикрепената към гумите рамка и го задвижвал като ходел или тичал.

Германските дизайнери решили да съживят идеята като запазят принципите, но подобрят изпълнението. Разработеното от тях колело Fliz замества седалката с рамка наподобяваща хомот, която се извива над гръбнака на колоездача и го придържа прикрепен с помощта на колани.

За да кара Fliz човек набира скорост с тичане и после се пуска по инерция като вдига краката си на специални поставка за тях. Коланите закрепени на пет места за рамката придържат колоездача на място и според изобретателите осигуряват удобно и ергономично „каране“. 

Изобретението на Карл Фрайхер фон Драйс от 19-и век е в основата на разработката на колелото Fliz. Снимка: Gun Powder Ma

Изобретението на Карл Фрайхер фон Драйс от 19-и век е в основата на разработката на колелото Fliz. Снимка: Gun Powder Ma

В сайта посветен на Fliz се обяснява как разработката ще революционизира концепцията за колоездене. 

„Fliz може да прилича на нещо от праисторическото минало, но всъщност е нова концепция за колело на бъдещето“, пишат авторите на уебстраницата. 

В момента Fliz е в прототипна фаза, но скоро следва да започне и неговото масово производство. Колелото е сред кандидатите за наградата „Джеймс Дайсън“ за студентски изобретения.

Вижте клипче за Fliz:

(Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!