Хай-тек очила превеждат текст на чужд език автоматично по време на четене

Представител на Docomo представя умни очила по време на CEATEC. Изображение: vuzixmania

Представител на Docomo представя умни очила по време на CEATEC. Изображение: vuzixmania

Интелигентни очила за добавена реалност, които могат например да преведат меню в ресторант в реално време, бяха представени на изложението за джаджи CEATEC в Япония тази седмица. 

От компанията-разработчик NTT Docomo обещават, че продуктът ще излезе на пазара до олимпиадата в Токио през 2020 г.

Очилата комбинират в себе си вградени камери и компютри, за да предоставят на носещия ги съвсем различен поглед върху света. Една от функциите наслагва текст на майчиния език на притежателя върху чуждоезични тестове и означения. Това би улеснило значително живота на туристите, които могат да срещнат затруднения извън туристическите зони в Япония. 

„Технологията за разпознаване на символи предоставят на потребителя, пътуващ в чужбина, моментален превод на менюта или други документи“, казват от Docomo.

Но това не е всичко, на което са способни смарт очилата. Друга тяхна функция позволява всяка плоска повърхност да се превърне в тъчскрийн. Това става възможно благодарение на специален пръстен, който предава информация за извършваните жестове. Така потребителя може да клика на опции, които само той вижда, за да търси информация в интернет или да извършва други полезни дейности.

Още една функционалност на умните очила е разпознаването на лица на хора. По този начин за даден човек може да бъде извикана информация от смартфон например. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!