Изобретиха пътна настилка, която поглъща смога

В бъдеще класическият паваж може да бъде заменен с поглъщащата смога настилка

В бъдеще класическият паваж може да бъде заменен с поглъщащата смога настилка

Холандски изследователи оповестиха, че са създали пътна настилка, която благодарение на химическия си състав поглъща смога и подобрява качеството на въздуха.

Изследователи от Технологичния университет в Айндховен покрили участък от път в град Хенгело, Холандия, с паваж с покритие от титанов диоксид, който отстранява замърсителите от въздуха и ги превръща в по-малко вредни химикали. За контрола на експеримента учените използвали съседна улица с необработени павета.

Оказало се, че при добри метеорологични условия новата настилка, кръстена фотокаталитичен паваж, намалява с 45 на сто замърсяването на въздуха с азотен оксид.

Азотните оксиди, които се изхвърлят във въздуха от автомобили и електроцентрали, могат да реагират с други химикали в атмосферата, за да образуват смог.

Резултатите от изследването „разкриват потенциала на химично обработените повърхности за подобряване на качеството на живота най-вече в градските зони, където автомобилният трафик и емисиите са значителни“, заяви американският специалист в областта на химичното инженерство Дейвид Браун. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!