Най-бързият 3D принтер, създаващ фигурки колкото песъчинка (ВИДЕО)

Катедралата Св. Стефан във Виена. Кликнете, за да видите детайлите.

Катедралата Св. Стефан във Виена. Кликнете, за да видите детайлите.

Принтирането на триизмерни обекти с изключителен детайл е възможно с помощта на технология, наречена „дву-фотонна литография”. С тази технология могат да се създадат малки структури с прецизност до нанометри.

Тази седмица, изследователите от Виенския технологически университет (ТУ Виена) съобщиха за много голямо постижение в забързването на тази техника за принтиране: 3D принтера в ТУ Виена вече е с пъти по-бърз от други подобни устройства. Това означава, че вече са възможни много повече приложения на принтера, включително в сферата на медицината. На видеото може да видите създаването на миниатюрно болидче:

3D принтерът използва течна смола, която се втвърдява на точните места от фокусиран лазерен лъч. Фокусът на лазерния лъч се мести през смолата от подвижни огледала. След лазерния лъч остава линия от солиден полимер, широка само няколкостотин нанометра. Тази висока резолюция позволява създаването на детайлни структури, малки колкото песъчинка.

Лондонският мост. Кликнете за уголемена версия.

Лондонският мост. Кликнете за уголемена версия.

„Досега, тази технология беше сравнително бавна”, обяснява Проф. Юрген Щампфл от Института за материални науки и технология в ТУ Виена. „Скоростта на принтиране се измерваше в милиметри в секунда – нашето устройство може да полимеризира пет метра за една секунда,”. Това е световен рекорд в дву-фотонната литография.

Източник: Технически университет, Виена

 

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!