Откриха начин да „четат“ мисли само по мозъчните сигнали!

Смятате, че четенето на мисли е научна фантастика. Е, помислете пак – учени използваха мозъчен скенер, за да реконструират лица, които доброволци задържали в съзнанието си.

Участниците в експеримента били свързани с fMRI скенер, който отчита активността в различни зони на мозъка. След това на хората били показвани снимки на лица. На базата на отчетената мозъчна дейност било възможно сравнително точно да се възстанови това, което виждали доброволците. Ето и резултата:

Отляво са показани истинските снимки, а отдясно - реконструкцията на базата на мозъчната дейност. Изображение: Alan Cowen

Отляво са показани истинските снимки, а отдясно - реконструкцията на базата на мозъчната дейност. Изображение: Alan Cowen

„Това си е четене на мисли“, казва Алан Коуен, един от авторите на публикацията. 

Според учените от Университета на Бъркли това е първото по рода си изследване. Реконструкциите са базирани на 30 сканирания и макар да не са кристално ясни, в голяма степен улавят формата на лицето и цвета на кожата. При 24 от тях във възстановения по мозъчните сигнали образ правилно се отчита наличието или не на усмивка. Резултатите не били толкова добри, когато ставало въпрос за пол или цвят на косата. 

„Определено има още място за подобрения“, казва Коуен. Самите сканирания са извършени преди време, но изследването е прието за публикация сега. Междувременно Коуен е работил по усъвършенстването на процеса.

„Прилагам по-сложен математически модел [към мозъчните сканирания], така че резултатите трябва да станат по-добри“, казва Коуен.

Преди експеримента доброволците трябвало да разгледат 300 снимки на лица, докато им записвали мозъчната дейност. Показаните след това 30 снимки били различни от първите и на непознати за доброволците хора.

Според Коуен технологията ще намери много приложения. „Може да се види как хората с различни увреждания, като аутизъм, възприемат лицата и да се използва, за да се предпише терапия“, казва Коуен. (Източник: Дискавъри, NeuroImage)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: