Първият 3D принтер за храна ще бъде пуснат в продажба

3D принтерът за храна Foodini. Снимка: Natural Machines

3D принтерът за храна Foodini. Снимка: Natural Machines

Натискате едно копче и гледате как пицата магически се самоприготвя. Тази визия е на път да стане реалност, след като компанията „Нечъръл машийнс“ пусне в продажба първия в света 3D принтер за храна.

Принтерът ще се произвежда в Китай и вече са постъпили около 400 поръчки за закупуването му от различни страни – от САЩ и Китай до Бразилия и Русия.

Foodini, както се нарича машинката, позволява да се „принтират“ различни ястия – хамбургери, пици, шоколадови и макаронени изделия. Тя е тип „включи и използвай“ и се управлява чрез наподобяващ таблет тъчскрийн.

Бургер, направен с Foodini. Снимка: Natural Machines

Бургер, направен с Foodini. Снимка: Natural Machines

Задача на „готвача“ е да приготви съставките и да ги зареди в хранителните капсули на Foodini. След това устройството само върши работата, следвайки зададената му рецепта.

„Foodini се заема със сложните етапи от приготвянето на храната, които са трудни и/или отнемат време да се приготвят изцяло на ръка“, казва Линет Куксма от „Нечъръл машийнс“. „Една от целите е да се оптимизират някои от повтарящите се задачи в готвенето – превръщането на тестото във франзели или правенето на отделни равиоли – за да се окуражат повече хора да ядат здравословна и домашно приготвена храна“, допълва тя.

Шоколадова снежинка, направена с Foodini. Снимка: Natural Machines

Шоколадова снежинка, направена с Foodini. Снимка: Natural Machines

Според Куксма 3D принтерът ще позволи на повече хора да се наслаждават на готвенето, като създават свои собствени рецепти. Пример за това са например фигурки от шоколад с формата на животни или пък снежинки.

Очаква се Foodini да излезе на пазара съвсем скоро и да струва от порядъка на 1300 долара. (Източник: БТА, Ню Йорк Дейли Нюз)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!