Създадоха електронни котешки мустаци

Е-мустаците, създадени от учените, са изключително чувствителни. Снимка: University of California at Berkley

Е-мустаците, създадени от учените, са изключително чувствителни. Снимка: University of California at Berkley

Когато си представяме робот, последното нещо, което му приписваме, са котешки мустаци. Е, сега специалисти по нано-технологиите разработиха осезателни сензори, които наподобяват именно на тях. Целта им е да помогнат на машините да „усещат“ по-добре заобикалящата ги среда.

Електронните котешки мустаци са направени от въглеродни нанотръбички – осигуряващи структурната матрица – и сребърни наночастици, които са силно чувствителни към всякакъв вид механичен стрес. Нестандартните сензори, създадени в Калифорнийския университет в Бъркли, могат да регистрират натиск, еквивалентен на този упражняван от банкнота от един долар върху бюро.

Али Джейви и ръководеният от него екип открили, че като използват еластични влакна с определени свойства, могат да регистрират и най-малките налягания. За да демонстрират възможностите на мустаците, те направили много точен 2D и 3D модел на въздушен поток. 

Освен за подобряване на чувствителността на роботите към заобикалящата ги среда, електронните мустаци могат да намерят приложение и в преносими устройства за измерване на пулса и сърдечния ритъм.

„Поради простия производствен процес, лекотата и превъзходните качества на е-мустаците, те би следвало да намерят широко приложение в модерната роботика, при интерфейсите човек-машина и за биологични приложения“, казва Джейви.

Джейви и неговите колеги са работили също така по създаването на електронна кожа и други устройства, които могат да помогнат на роботите да станат по-добри в регистрирането на стимули от средата. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!