Създадоха хеликоптер, управляван с мисъл (ВИДЕО)

Учени от университета на Минесота създадоха управляван с мисъл мини-хеликоптер и в експеримент успешно го прекараха през участък с препятствия.Учени от университета на Минесота създадоха управляван с мисъл мини-хеликоптер и в експеримент успешно го прекараха през участък с препятствия.

Демонстрацията е част от все по-голям брой опити електрическите импулси, отговарящи на мисловни процеси, да бъдат транслирани в действия във виртуална или реална среда. Подобен тип технология би намерила изключително широко приложение – от помощни средства за хора с невродегенеративни заболявания до новаторски геймплей във видео-игрите.

За улавянето на електрическите импулсите в мозъка учените разработили неинвазивна „шапка“, която се поставя на главата. Системата регистрираща сигналите сама по себе си не е способна да „чете“ мисли. Първоначално тя трябва да бъде приучена да разпознава специфични модели в електроенцефалограмата, която наподобява на карта на мозъчната активност.

В резултат от тази процедура системата свързва определена мисъл –  като тази за свиване на юмрука на лявата ръка – със съответната команда за управление на мини-хеликоптера (в този случай  - да завие наляво).  

Електроенцефалограмата в голяма степен си остава каша от електрически сигнали, но тези свързани с движение или мисълта за такова – са стабилни и се повтарят.

В експеримента били избрани петима участника, които да използват специалната „шапка“, снабдена с  64 електрода, за управление на хеликоптера. С нея те приучили компютър да разпознава мисълта за свиване на левия или десния юмрук и да подава команди за завиване наляво и надясно.

Въображаемото свиване на двата юмрука едновременно пък карало машината да лети нагоре, а липсата на една от споменатите представи направлявало хеликоптера надолу. Компютърът от своя страна подавал командите на мини-хеликоптера през wi-fi. 

Оказало се, че участниците в експеримента могат успешно да управляват машината, е степента на успеваемост в избягването на препятствията достигала 90%. Вижте клипче:

(Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: