Създадоха крилат летящ робот, имитиращ плуването на медуза (ВИДЕО)

Снимка: Innocent Coppieters (CC BY-NC-ND 2.0)

Снимка: Innocent Coppieters (CC BY-NC-ND 2.0)

Вдъхновени от природата и пионерите на авиацията в началото на 20-и век, учени създадоха първия летящ робот-медуза в света.

Миниатюрното свръх-леко изобретение тежи едва 2,1 грама и е първото, което може да „виси“ неподвижно и да се придвижва във въздуха по начин, сходен с движението на медуза.

„Първоначално искахме да създадем робот-насекомо, който да е алтернатива на хеликоптерите“, заяви Лейф Ристроф от Лабораторията по приложна математика в Нюйоркския университет. В края на краищата обаче Ристоф и колеги му разработили въпросния робот, наподобяващ морското мекотело.

Медузите отдавна привличат вниманието на учените с простия си, но ефикасен начин на придвижване, резултат от милиони години еволюция. За него се изискват просто устроени мускули и примитивна нервна система. При движението си медузите разтварят наподобяващата си камбана шапка и я свиват рязко, изтласквайки вода през отвора, за да генерират тяга.

Учените възпроизвели този механизъм и накарали роботчето да лети с помощта на 4 крилца, всяко от които е с формата на лист на цветче и е дълго 8 сантиметра. Малък мотор разтваря крилата и след това ги прибира обратно към тялото 20 пъти в секунда.

В резултат роботът се задържа стабилно във въздуха, без да изразходва голямо количество енергия за корекция на курса. Ако се блъсне в нещо, е способно само да се стабилизира. За да смени посоката си на придвижване, е достатъчно едно от крилцата му да започне да се размахва по-бързо от останалите.

За създаването на робота учените използвали готови компоненти – карбонови свръзки за закрепване на крилцата и мотора. Крилата му са на направени от прозрачен филм.

Летящият робот-медуза все още е в стадий лабораторен прототип, но вече е патентован от Нюйоркския университет. Разработчиците планират той да премине на захранване с батерия – сега електричеството се набавя с лек електрически кабел. Предвижда се да се добави и управление с дистанционно. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: