Създадоха напълно автономни роботи-строители

Роботчетата в действие. Снимка: Eliza Grinnell, SEAS Communications

Роботчетата в действие. Снимка: Eliza Grinnell, SEAS Communications

Учени се възползваха от познанията си за термитите, за да проектират и създадат роботи-строители, които функционират автономно и могат да строят сложни съоръжения.

Както и термитите, тези роботи могат да пренасят строителни елементи, за да направят например стълбище или пък пирамида. Най-интересното обаче е, че малките машинки не разчитат на постоянни преки команди от централно звено.

Строителните проекти при хората се изпълняват от квалифициран персонал въз основа на план и съобразно организация, в която има йерархична стълбица, казва Джъстин Уерфел от Харвардския университет.

„Обикновено в началото има проект и подробен план за изпълнението му, а ръководителят направлява екипа си и следи какво прави той“ казва още Уерфел. „В колониите на насекомите обаче царицата не дава индивидуални инструкции на всеки член. Всеки отделен термит не знае какво правят събратята му и докъде е стигнало изграждането на термитника като цяло“, обяснява Уерфел.

Термитите действат групово, разчитайки на система за индиректна комуникация, известна като стигмергия. Те наблюдават промените в средата, които се извършват от другите и действат спрямо тях. На същия принцип се базира и действието на малките роботи. Всеки от тях строи паралелно с останалите, но без знанието за това кой друг участва в процеса. Ако един от роботите се счупи, това не повлиява на работата на другите в групата.

Според изследователите в бъдеще подобни роботи могат например да строят диги от торби пясък при наводнения или пък да изграждат различни конструкции на Марс. Вижте видео на роботите в действие:

(Източник: БТА, Harvard School of Engineering and Applied Sciences)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: