Светещ в тъмното път, вдъхновен от медузи, беше открит в Холандия (ВИДЕО)

Участък от магистрала със светеща маркировка беше открит в Холандия.

В боята, с която е направена маркировката, е добавен специален фото-луминесцентен прах. Това й позволява да се зарежда от дневната светлина и нощно време да свети в зелено, като по този начин се елиминира нуждата от улично осветление. Вижте видеото:

Новаторската идея е реализирана от дизайнера Даан Розегарде и холандска компания, занимаваща се със строително инженерство. 

„Правителството изключва уличното осветление през нощта, за да пести пари – енергията става много по-важна, отколкото бихме си представили преди 50 години“, казва Розегарде.

Маркировката от специалната боя може да свети до 8 часа, след като се зареди през деня.

Проектите на холандския дизайнер целят да помогнат за по-успешното взаимодействие между хората и технологията. Една вече реализирана от него идея е дансинг с вградени диско-светлини, които се зареждат от подскачането на танцуващите хора.

„Бях напълно удивен, че някак си се харчат милиарди долари за дизайна, изследователската дейност и разработката при колите, а пътищата – които определят как изглеждат нашите пейзажи – са напълно неподатливи на този процес“, казва Розегарде.

Компанията за строително инженерство, с която дизайнерът реализирал настоящия проект, вече работела по улично осветление, което да е неутрално от гледна точка на екологичния си отпечатък.

„Сметнах, че това е просто обновяване на стара идея и ги накарах да гледат филми за медузи. Как свети медузата? Няма слънчеви панели и няма сметка за ток“, казва Розегарде.

„И тогава се върнахме на чертожната дъска и измислихме тези бои, които се зареждат през деня и светят през нощта“, казва още дизайнерът. (Източник: Би Би Си)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!