Ученици от Варна спечелиха престижен конкурс на НАСА!

Ученици от Варна спечелиха първо място в престижен конкурс на НАСА за проектиране на колония в космоса.

Станцията Greenspace улавя астероид, за да го сондира за полезни ресурси. Автор: Greenspace

Станцията Greenspace улавя астероид, за да го сондира за полезни ресурси. Автор: Greenspace

Проектът, кръстен Greenspace (Зелено пространство), е създаден от екип от трима единадесетокласници – Атанас Ковачев, Иван Попов и Неделчо Ласков. Учениците са от Математическата гимназия във Варна и са били ръководени от наставници от училището и от Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“.

Конкурсът на НАСА е ежегоден и дава възможност на ученици от цял свят да демонстрират своите познания и въображение. Участниците се разделят по възраст, а в екипите могат да вземат участие от 2 до 5 души. 

Проектът на българските ученици предвижда вътрешността на станцията да изглежда така. Автор: Greenspace

Проектът на българските ученици предвижда вътрешността на станцията да изглежда така. Автор: Greenspace

Проектите, с които учениците кандидатстват, трябва да представят идея за обитаема орбитална станция. Съоръжението трябва да е постоянно и да може да се поддържа само, без външна намеса.

Във визията си Ковачев, Попов и Ласков описват космически дом за „първата голяма група от хора, която ще живее в космоса за по-дълъг период от време“. Според проекта орбиталният комплекс ще се обитава от 16 000 души с равноправен достъп до ресурсите, с които той разполага. Както загатва и името й, станцията ще има за цел да разреши някои от най-големите екологични проблеми пред човешката раса. Основен приоритет ще е търсенето на начин за справяне с глобалното затопляне.

Някои от задачите пред космическата колония ще бъдат създаването на програма за премахване на космическия боклук, улавянето и сондирането за полезни материали на потенциално опасни метеорити, както и проучването на възможности за ефикасна защита срещу слънчевата и космическата радиация.

Наградата за отбора на първо място е 5000 долара, които се разпределят поравно между участниците. Спечелилият проект също така се качва на сайта на НАСА – този на българските ученици може да разгледате тук. (Източник: NASA, Greenspace project)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: