Биомасата – с 1/3 по-малка

Масата на въглерода в живите организми до сега е оценявана на 1 трилион тона.

Масата на въглерода в живите организми до сега е оценявана на 1 трилион тона.

Досегашните оценки за земната биомаса – масата на целия живот на планетата ни – трябва да бъдат намалени с около една трета, обявиха германски и американски учени, цитирани от ЮПИ.

Според досегашните изчисления в живите организми се съхраняват около един трилион тона въглерод. От тях 30 процента са в едноклетъчни организми на океанското дъно , а 55 процента – в растенията на сушата. Тези бройки обаче трябва да бъдат поправени, твърдят учеинте, ръководени от Йенс Калмайер от германския Научно-изследователски център по геонауки. Според тях само около 4 милиарда тона се съхраняват в дълбоководните организми. Така общото количество въглерод в живите организми намалява с около една трета.

Предишните изчисления се основаваха на сондажи, направени близо до крайбрежията или в много богати на хранителни съставки райони, обясняват учените.

„Около половината от световния океан е изключително беден на храни – каза Калмайер. – Още от 10 години има подозрения, че дълбоководната биомаса е по-малко. За съжаление нямаше доказателства за това.“

Калмайер и негови колеги от университета на Потсдам и университета на Роуд айлънд са направили сондажи в райони, далече от брега и от острови. Те установили, че в райони на открития океан, наричани морски пустини, клетките са до 100 000 пъти по малко, отколкото в крайбрежните седименти заради изключително бедната на хранителни съставки среда.

„Резултатите ни показват, че трябва да бъдат преразгледани и изчисленията за количеството въглерод на сушата“ каза Калмайер. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!