Ген дава нови насоки за разбирането на еволюцията на крайниците

Риба зебра. Според учените свръхекспресия на гена Hoxd 13, в резултат от мутация на ДНК преди милиони години, е довела до възникването на "протокрайници"

Риба зебра. Според учените свръхекспресия на гена Hoxd 13, в резултат от мутация на ДНК преди милиони години, е довела до възникването на "протокрайници"

Посредством генна модификация на риба зебра, учени от университета Пабло де Олавиде в Севиля, Испания, създадоха индивиди, при които перките са заменени от „протокрайници“.  В структурата на тези „протокрайници“ има хрущялни тъкани, сходни с тези на сухоземните животни, съобщи сп. „Сианс е авнир“.

Целта на експеримента бе да се разбере как преди близо 400 милиона години някои риби са придобили достатъчно здрави крайници с подвижни стави, за да се движат на сушата.

Ключът към тази трансформация изглежда е генът Hoxd 13. Аномалиите му у човека предизвикват синдактилия – вродена малформация, свързана със срастване на пръсти на ръката или крака, както и вродени дефекти на матката.

Като имплантирали допълнителен ген Hoxd 13 в перките на ембрион на риба зебра, учените успели да създадат индивиди с „протокрайници“. Остава да се разбере какво се е случило преди 400 милиона години за да предизвика подобна промяна.

Учените предполагат, че мутация на част от ДНК, която контролира гените, е довела до свръхекспресия на Hoxd 13 и това е отключило развитието на „протокрайници“.

Изследването помага да разберем значението, което промяната в експресията на гени има за оформянето на човешкото тяло, отбеляза д-р Хосе Луис Гомес-Скармета от екипа.

Резултатите от изследването са публикувани в Developmental Cell. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: