Какво позволява на хората да живеят на голяма надморска височина

Мачу Пикчу, Перу. Повече от 140 милиона души водят уседнал начин на живот в райони с голяма надморска височина. Снимка: Pedro Szekely (CC BY-SA 2.0)

Мачу Пикчу, Перу. Повече от 140 милиона души водят уседнал начин на живот в райони с голяма надморска височина. Снимка: Pedro Szekely (CC BY-SA 2.0)

Изследователи от Университета на Калифорния, Сан Диего разкодираха гените, виновни за хроничната планинска болест (ХПБ), и показаха коя част от генома е отговорна за адаптацията към живот на голяма надморска височина.

Повече от 140 милиона души водят уседнал начин на живот в райони с издигнат релеф в Африка, Азия и Южна Америка. Условията на тези места с ниска концентрация на кислород са предизвикателство към организма и популациите там са се адаптирали да се справят със състоянието хипоксия (ниска концентрация на кислород в кръвта).

Това обаче не се отнася за всички и много хора живеещи по тези места – особено в Андите в Южна Америка – страдат от хронична планинска болест. Състоянието се характеризира с различни неврологични симптоми като главоболие, умора, сънливост и депресия. Минали изследвания са показали, че ХПБ е често срещана в Андите, не е толкова разпространена сред тибетците и отсъства напълно при етиопците, живеещи на Етиопското плато.

Изследователите решили да видят какви са причините за това като открият генетичните разлики в геномите на перуанци от района на Андите страдащи от ХПБ и такива, които са добре адаптирани към живот на голяма височина. 

Анализът на целите геноми показал, че два гена - ANP32D и SENP1 – са много по-изразени (с повишена експресия) при хора със заболяването. Учените предположили, че потискането на въпросните гени може да има позитивен ефект при засегнатите от хипоксия.

Изследователите обаче искали да се уверят, че набелязаните от тях гени наистина са свързани със способността на хората да издържат на условия с оскъден кислород. За целта те потърсили аналогични гени в друг вид – в случая плодовата мушица – за да видят дали те имат същия ефект върху функционирането на организма.

„Оказа се, че мушиците, при които тези гени са потиснати имат много по-голяма способност да оцеляват при хипоксия“, казва Габриел Хадад от екипа.

Според учените изследването ще има важни последствия не само за живеещите на голяма надморска височина, но ще помогне да се третират и заболявания свързани с ниско ниво на кислород в организма. (Източник: University of California, San Diego Health Sciences)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!