Крокодили поставят капани за птици

Американски алигатор. Postdiff/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Американски алигатор. Postdiff/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Крокодилите винаги са имали репутацията на грозни, лениви и глупави същества. Въпреки това нови проучвания показват, че значително сме подценявали техният интелект и изобретателност.

Владимир Динец от Университата на Тенеси в Ноксвил е наблюдавал изненадващо поведение сред два вида крокодили, американския алигатор и индийския крокодил – те балансирали пръчки във водата на своите носове в течение на часове. Заинтересуван от феномена, Динец провел изследване и открил, че тази практика съвпада с периода на гнездене на близките видове птици.

Оказва се, че крокодилите съвсем целенасочено използват съчките като примамки за строящите с тях гнезда птици. Крокодилите са способни да балансират пръчки във водата и да стоят неподвижно часове наред. По този начин пръчката изглежда сякаш плува свободно и крокодилът незабелязан чака някоя птица да се приближи с желанието да отнесе строителния материал.

Крокодил, примамващ птици с пръчки. Снимка: Vladimir Dinets

Крокодил, примамващ птици с пръчки. Снимка: Vladimir Dinets

Експериментът на Динец освен това показва, че в райони на активно гнездене и разплод крокодилите продължават да използват примамки и малко след края на размножителния сезон, докато на други места те по-бързо сменят тактиката.

Това е първият известен случай (изключение правят, разбира се, хората), в който хищник използва примамка спрямо сезонното поведение на друг вид. Освен това засега е единственото свидетелство за използване на „сечиво“ от влечуго.

Това откритие поставя крокодилите в съвсем нова светлина, а според Владимир Динец също така ни помага да разберем по-добре отдавна изчезналите им близки родственици – динозаврите. (Източник: University of Tennessee at Knoxville)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!