Мъжете в Европа са станали с 11 см по-високи само за век

Средната височина на мъжете в Европа е нараснала с 11 см между втората половина на 19-и век и 1980 г., показва ново изследване.

Средната височина на мъжете в Европа е нараснала с 11 см между втората половина на 19-и век и 1980 г., показва ново изследване.

Проф. Тимъти Хатън от Университета на Есекс анализирал данни за средната височина на мъжете между 1870 г. и 1980 г. в 15 държави на Стария континент. За да събере необходимата му информация Хатън използвал различни източници – за последните десетилетия данните били от проучвания, а по-ранните наблюдения дошли от записи за военни наборници.

„Увеличаването на човешкия ръст е ключов индикатор за подобряване на средностатистическото здравословно състояние на популациите“, казва Хатън. „Сведенията сочат, че подобряващата се среда по отношение на заболяванията – което се вижда по спада в детската смъртност – е най-важният фактор зад увеличаващия се ръст. Връзката между детската смъртност и височината вече е демонстрирана в редица изследвания“, обяснява проф. Хатън.

В страните в Северна и Централна Европа се наблюдавало „отчетливо забързване“ на въпросния процес в периода обхващащ двете световни войни и Голямата депресия. Според проф. Хатън откритието е изненадващо, защото това време предхожда широкото въвеждане на последвалите големи открития в медицината. Едно възможно обяснение, освен редуцирането на детската смъртност, е значителния спад в плодовитостта през този период. Връзката между по-малките семейства и увеличаването на ръста вече е демонстрирана в изследвания.

Други фактори, които са повлияли за нарастването на средната височина при мъжете, включват по-големия приход на глава от населението, по-добрите санитарни условия, по-голямата образованост за храненето и здравето като цяло. Последното е довело до по-пълноценна грижа за децата в дома.

Данните за ръста на жените в исторически план са много оскъдни, което не позволява изследването за въпросния период да бъде повторено и за тях. (Източник: Oxford University Press)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!