Откриха най-старите запазени останки от живот на Земята

Ново откритие – вероятно най-старият цялостно запазен фосил открит досега – дава богата информация за нашите микробиологични предшественици отпреди 3,5 милиарда години.

Повърхността на тази скала според учените носи белези на древен живот. Прастарите организми са образували наподобяващо килим покритие върху нея. Снимка: Nora Noffke

Повърхността на тази скала според учените носи белези на древен живот. Прастарите организми са образували наподобяващо килим покритие върху нея. Снимка: Nora Noffke

Фосилът е останка от това, което в разцвета си е било лилаво-зелен, слузест и не особено приятно миришещ слой от едноклетъчни микроби. Те са функционирали, съжителствали и дори са си „комуникирали“ заедно в нещо изключително наподобяващо праисторическо микро-общество.

Според учените вероятно става въпрос за наш предшественик.

Миниатюрният слой с дебелина под 1 сантиметър е с 300 милиона години по-стар от предишния рекордьор по старост и е горе-долу на същата възраст като друг не цялостно запазен и все още оспорван в научните среди фосил. 

Според Робърт Хейзън от Научен институт Карнеги във Вашингтон древното био-общество вероятно е преобразувало слънчева светлина в енергия, но за разлика от сегашните такива организми е отделяло сяра вместо кислород.

Ако имахме възможност да се разходим по някой плаж на Австралия преди 3,5 милиарда години, бихме видели тази „слузеста маса от лилави и кафяви влакна, отделяща смрад на серни съединения, но живееща изключително щастливо“, описва Хейзън. „Това не е място, на което бихте искали да отидете за лятната си ваканция“, допълва той.

Според астробиоложката от НАСА Абигейл Олууд, която е намерила малко по-нов фосил преди няколко години, е голямо предизвикателство да се докаже, че останката наистина е била дом за живи организми в даден момент. Но Хейзън твърди, че са използвани множество критерии, за да се докаже, че откритието пасва на това, което знаем за древния живот. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: