Откритие: Коренното население на Северна Америка притежава европейски гени

Илюстрацията показва палео-индианци по време на лов

Илюстрацията показва палео-индианци по време на лов

Ново изследване може буквално да преобърне представите на археолозите. То показа, че коренното население на Америка не е единствено с азиатски произход, а притежава и европейски гени.

За това свидетелстват тленните останки на дете, живяло преди 24 000 години край Байкалското езеро. Учени взели микроскопична проба от скелета на детето, чиито тленни останки били открити в близост до село Мал’та в Сибир през 20-те години на миналия век.

От събрания материал било извлечено ДНК за анализ. Според учените това е най-древният разкодиран генетичен материал на човешко същество. Геномът бил сравнен с този на съвременни хора – в частност на представители на коренното население на Америка. Целта била да се разкрие загадката на техния произход.

Доминиращата от близо един век теория гласи, че първите хора, стъпили на американския континент, са азиатски племена, които прекосили Тихия океан, минавайки през Беринговия проток. Това станало възможно благодарение на период на заледяване и понижаване на морското ниво в края на последната ледникова епоха.

Макар коренното население на Америка да изглежда близко в генетично отношение до популации в Източна Азия, други признаци дават повод за съмнения. Така например морфологията на черепа показва особености неприсъщи на азиатските народи.

Анализът на находката от Мал’та изключително много изненадал учените. Част от генетичната информация на сибирското дете била от тип, който се открива днес в район обхващащ Европа, Западна и Южна Азия и Северна Африка, но е много рядко срещан или въобще несъществуващ в Централна и Източна Азия или Америка.

Според учените от 14 до 38 на сто от генетичният фонд на представителите на коренното население на Америка е свързан с тази популация в Сибир. Редица доказателства свидетелстват за това, че не става въпрос за изменения в ДНК, привнесени след откриването на Новия свят от Колумб.

Изследването в сп. „Нейчър“ можете да намерите тук. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!