Магистралите карат птиците да еволюират

Скална лястовичка свива гнездото си под стряха. Снимка: Ингрид Тайлар

Скална лястовичка свива гнездото си под стряха. Снимка: Ингрид Тайлар

Еволюцията се забързва, когато има еволюционен натиск. А магистралите са точно това.  В САЩ оценките са, че около 80 милиона птици умират от сблъсък с коли всяка година. 

Имайки предвид тази огромна цифра, би било логично да се зададе въпроса дали, по принципа на естествения подбор (в случая „естествен“ не е точната дума), популациите от птици са започнали да еволюират.

С времето около магистралите са оцелявали индивиди, които или са се научили да избягват колите, или имат други характеристики, които правят сблъсъка с колите по-малко вероятен. Ако има такава адаптация, би трябвало  броя на блъснатите птици от определен вид да намалява. Също е логично да се очаква  самата популация на птиците да се е изменила по някакъв начин.

В ново изследване, проведено от проф. Чарлс Браун от Университета на Тулса и от Мари Бомбъргър Браун от Университета на Небраска-Линкълн, се демонстрира точно такъв еволюционен процес. С помощта на много студенти и в продължение на 30 години, те са наблюдавали социалното поведение на скалните лястовици (Petrochelidon pyrrhonota) в югозападна Небраска и са установили, че броя на убитите от коли лястовици в този период е намалял рязко. 

Проф. Чарлз Браун и неговият екип установили, че естественият подбор е довел до морфологични изменения в популациите от птици около магистралите. Снимка: Университет на Тулса

Проф. Чарлз Браун и неговият екип установили, че естественият подбор е довел до морфологични изменения в популациите от птици около магистралите. Снимка: Университет на Тулса

Освен това, екипът, събирайки стотици мъртви лястовици от магистрали, железопътни линии и други места в близост до зоните на гнездене, е установил, че естествения подбор е довел до морфологични изменения в популацията. Екипът на проф. Браун е измерил размерите на събраните през периода екземпляри. Установено е, че птиците, които стават жертви на трафика, имат по-дълги крила от общата популация от птици.

„Изследването показва, че еволюцията може да се случи за много кратък интервал (30 години)“, обяснява проф. Браун. „Тези животни са се адаптирали към градската среда с по-голям трафик на коли, вероятно от части чрез по-малък размах на крилата, който придава по-голяма маневреност и увеличава шанса да избегнеш превозните средства“.

Според Браун резултатите от изследването навеждат и на мисълта, че скалните лястовици имат способността да се учат от другите от техния вид: когато видят други птици, които стават жертва на колите или имат близка среща с минаващо превозно средство, те могат да се научат да избягват опасните ситуации, за да оцелеят.

„Откритието беше случайно, но биолозите могат да намерят подобни примери за това как животните се адаптират към човешката дейност и употреба на земята“, твърди Браун.

Изследването e публикувано на 18 март в сп. Current Biology. (Източник: Университет на Тулса)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!