Новият доклад за климатичните промени: 95% сигурно, че хората причиняват затоплянето

Докладът на IPCC посочва човека като причинител на затоплянето с 95-процентна сигурност. Снимка: Creative Commons

Докладът на IPCC посочва човека като причинител на затоплянето с 95-процентна сигурност. Снимка: Creative Commons

В новия доклад на  IPCC – Междуправителствената експертна група за климатичните промени  - климатолози обвиниха човечеството по-ясно от всякога, че е основен причинител на глобалното затопляне.

Експертната група заключи, че е „крайно вероятно“ хората да са в основата на феномена, като използва най-силните думи досега в оценката си за състоянието на климатичната система. В предишния доклад от 2007 г. междуправителствената група към ООН каза, че е „много вероятно“ глобалното затопляне да се дължи на човешка дейност.

„Крайно вероятно“ означава 95-процента сигурност, при 90 процента в предишното издание от 2007 г. и 66 процента през 2001 г. Сега доказателствата са се увеличили благодарение на повечето и по-добри наблюдения, на по-доброто разбиране на климатичната система и на подобрените модели за анализиране на въздействието на покачващите се температури.

„Нашата научна оценка показва, че атмосферата и океанът са се затоплили, количеството сняг и лед е намаляло, средното морско равнище в света се е покачило и концентрацията на парниковите газове се е увеличила“, каза Цин Дахъ, съпредседател на работната група, изготвила доклада.

Пълният доклад от 2000 страници няма да бъде огласен преди понеделник. Днес излиза резюме за политиците с основните изводи, като повечето от тях бяха известни предварително. Както се очакваше, Междуправителствената експертна група за климатичните промени увеличи прогнозираното покачване на морското ниво до 26 – 82 см до края на века. В предишния доклад се посочваше увеличение с 18 – 59 см.

Преценките на Междуправителствената експертна група за климатичните промени са важни, защото са научната основа за преговорите в ООН по ново споразумение за климата. Правителствата се очаква да го постигнат до 2015 г., но засега не е ясно дали ще се ангажират с намаляване на емисиите, каквото според учените е необходимо, за да се поддържа температурата под границата, при която могат да бъдат избегнати най-лошите ефекти от климатичните промени.

На базата на четири сценария с различен контрол на емисиите, докладът прогнозира, че средните глобални температури ще се повишат с 0,3 до 4,8 градуса Целзий до края на века. Само при два сценария, които се основават на значителни ограничения на парниковите емисии, затоплянето е под 2 градуса по Целзий – граница определена от държавите като цел в преговорите за избягване на най-лошите последици от промените в климата.

Докладът предвижда още повече горещини, суши, наводнения и непрекъснато покачване на морското равнище, ако не бъдат предприети спешни мерки за ограничаване на парниковите емисии.

Една от най-спорните теми в доклада е как да бъде определено забавянето в затоплянето през последните 15 години. Според някои тази „пауза“ хвърля съмнения върху научния консенсус за климатичните промени.

Много правителства имаха възражения как е изложен въпросът в по-ранните варианти и някои искаха да бъде изключен от доклада. Накрая той бе споменат само накратко в резюмето, като се подчертава, че краткосрочните данни са чувствителни към естествена променливост и обикновено не отразяват дългосрочни тенденции. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!