Оцелелите след излизането си китове, са по-добре

Гринда с малкото си. Снимка: Clark Anderson

Гринда с малкото си. Снимка: Clark Anderson

Ветеринари храниха 5 кита от вида гринда, опитвайки се да им помогнат да се възстановят, за да може един ден да се върнат в океана, съобщи Асошиейтед прес.

Общо 22 кита гринда излязоха на брега в Южна Флорида през уикенда. 5 от тях бяха транспортирани към Института за рехабилитация към Атлантическия университет на Флорида, а останалите умряха. Експерти оповестиха, че оцелелите животни са изтощени, но се чувстват добре.

„Китовете са преживели много стресова ситуация. Установихме, че в по-голяма или по-малка степен всеки от тях има проблеми и се нуждае от мъничко помощ“, заяви ветеринарната лекарка Мишел Дейвис от водния парк Сий уърлд Орландо. „Някои от китовете понякога са с по-учестено дишане от обикновено, а това ги кара да се отделят от групата и да станат по-малко активни“,  казва още тя.

Експерти смятат, че най-младият кит, който е от женски пол и не е навършил две години, все още се храни с майчина кърма. Майка му обаче не е оцеляла. Бебето кит плува около групата и търси майка си, а ние се опитваме да я заместим, поясни Стивън Маккълок от института. То постепенно привиква да пие мляко на прах от бутилка.

Не е ясно защо китовете са излезли на брега. „Китовете от вида гринда са социални животни, заяви говорителката на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ Алисън Гарет. Възможно е едно от животните да е било болно, а останалите да не са искали да го изоставят.“ (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!