Светът почете „Часът на Земята“ (ВИДЕО)

Множество градове по света се присъединиха към инициативата Часът на Земята, като загасиха осветлението на основни свои забележителности и бизнес сгради. Вижте клипче с някои от най-важните моменти от събитието:

В САЩ емблематичните небостъргачи на Ню Йорк Емпайър стейт билдинг и Крайслер Билдинг, централата на ООН и Кулата на Свободата, строяща се на мястото на Кулите близнаци, се включиха в кампанията. За час угаснаха и пъстрите рекламни екрани и табла на Таймс скуеър, както и всички небостъргачи в Манхатън.

В Сидни под аплодисментите на няколко стотин души изгаснаха за час светлините на Операта и на моста Хабрър, което постави началото на акцията из цяла Азия и Австралия. Прочутите кули Петронас в Куала Лумпур също потънаха в мрак за един час, както и олимпийският стадион в Пекин и редица бизнес сгради на популярното шанхайско крайречие Бунд.

В Дубай за един час тъмна остана най-високата сграда в света Бурдж Халифа. Тъмна беше и Токийската кула в японската столица. В Индия множество емблематични обекти в столицата Делхи като например Червеният форт също бяха без осветление. В кампанията се включиха и Сингапур и Хонконг.

Инициативата Часът на Земята стартира през 2007 г., когато жителите на Сидни бяха приканени да загасят осветлението си за един час като символичен знак, че е време за сериозни действия срещу промените в климата. Инициатор на Часът на Земята е Световният фонд за дивата природа.

От 2007 г. насам всяка година на 23 март от 20.30 ч. до 21.30 ч. се изключва осветлението в домовете и обществените сгради по целия свят, като целта е да се обединят гражданите на планетата за действия срещу климатичните промени и за ограничаване на вредното влияние на човешката дейност върху природата.

Кампанията преминава под мотото: „Изключи светлината, включи се“. Миналата година в нея участваха 7000 населени места в 152 страни. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!