Вероятно няма да има Ел Ниньо до края на годината

Ел Ниньо регистрирано през 2010-та година. На снимката се вижда как океанска вода с повишена температура (в червено) се насочва към бреговете на Южна Америка. Снимка: НАСА

Ел Ниньо регистрирано през 2010-та година. На снимката се вижда как океанска вода с повишена температура (в червено) се насочва към бреговете на Южна Америка. Снимка: НАСА

Малко вероятно е да възникне природен феномен Ел Ниньо до края на годината и тези условия би трябвало да останат непроменени до пролетта на 2013 г. в северното полукълбо, сочат данни на Световната метеорологична организация, цитирани от Франс прес.

В бюлетин на организацията се казва, че температурата на морската повърхност в тропическите райони в Тихия океан през юли и септември т.г. се е покачила до стойности, съответстващи на Ел Ниньо със слаб интензитет. Но тъй като това не е имало последствия в атмосферата, ветровете и облачността са останали близо до нормалните си стойности.

Междувременно температурите на морската повърхност в Тихия океан се понижиха и се върнаха към нормалното си ниво. От организацията смятат, че системата океан-атмосфера в своята цялост е в неутрално състояние, което не съответства на Ел Ниньо, нито на феномена Ла Ниня.

В миналото възникването на Ел Ниньо през есента и зимата в северното полукълбо бе свързано с недостатъчни валежи в някои части на Австралия, в Индонезия, Филипините, североизточната част на Бразилия, Югоизточна Африка, някои райони в Азия, както и с надвишаващи нормалните стойности валежи в Еквадор, северната част на Перу, южната част на Бразилия, северната част на Аржентина и някои райони в Източна Азия. При наличие на Ел Ниньо зимите са по-меки в западната част на Канада и северната част на САЩ и по-влажни в южните райони на САЩ. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!