Апаратът „Нови хоризонти“, на 3,85 млрд. км от Земята, засне луна на Плутон

На зърнистата снимка се вижда най-голямата луна на Плутон - Харон. Изображение: НАСА

На зърнистата снимка се вижда най-голямата луна на Плутон - Харон. Изображение: НАСА

Космическият апарат „Нови хоризонти“ на НАСА, който пътува към Плутон, направи първа снимка на най-голямата й луна Харон от разстояние 885 милиона километра.

„Нови хоризонти“ беше изстрелян през януари 2006 г. и понастоящем наближава малката планета, като се очаква да прелети покрай нея през юли 2015 г.

НАСА нарече снимката „крайъгълен камък“ в пътешествието на космическия апарат, което ще продължи девет и половина години. На зърнистата черно-бяла снимката Харон се вижда като слабо светещ обект близко до, но ясно разграничим от по-яркия Плутон.

„Самото изображение може да не изглежда впечатляващо за неспециалистите, но сравнено със снимките на откритието на Харон от Земята, тези снимки на ‘откритието’, направени от „Нови хоризонти“, изглеждат страхотно“, каза Хал Уивър от университета „Джонс Хопкинс“, който е в екипа на мисията.“Много сме развълнувани да видим Плутон и Харон като отделни обекти за пръв път с ‘Нови хоризонти’“.

Харон е най-голямата от петте известни луни на Плутон. Диаметърът й е около 1200 км и се намира на орбита на 19 300 км от планетата-джудже.

Мисията „Нови хоризонти“ на НАСА е на стойност 700 милиона долара. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: