Астрономи уловиха необичаен сигнал от близка звездна система

Радио-телескопът Аресибо в Пуерто Рико. Снимка: H. Schweiker/WIYN and NOAO/AURA/NSF.

Радио-телескопът Аресибо в Пуерто Рико. Снимка: H. Schweiker/WIYN and NOAO/AURA/NSF.

Астрономи, работещи с големия радио-телескоп Аресибо в Пуерто Рико, регистрираха необичаен сигнал от сравнително близка звездна система.

Звездата Сигнус Б се намира на около 30 светлинни години от нас и в много отношения наподобява Слънцето. 

Сигналът, който учените уловили бил изключително правилен по своите характеристики. За пръв път той бил засечен преди около година от изследователите от Харвард-Смитсонианския център по астрофизика. Регулярната му природа накарала учените да се зачудят дали не идва от особен тип пулсар далеч зад звездата.

По-нататъшни изследвания обаче опровергали тази версия. Триангулация на сигнала с два други телескопа показала, че радио-източникът е в системата Сигнус Б. Освен това в излъчването се наблюдавали малки вариации през систематично увеличаващи се интервали от време, нетипични за пулсарите.

Честотна характеристика на част от уловения от учените сигнал. Изображение: HSCA / TJC (CC BY-SA 2.5)

Честотна характеристика на част от уловения от учените сигнал. Изображение: HSCA / TJC (CC BY-SA 2.5)

„Това е най-странният сигнал, който сме срещали някога“, казва Гари Сайфър от екипа. „Не бихме искали да правим големи заключения засега, но предвид липсата на естествено обяснение, не можем да изключим вероятността сигналът да е с изкуствен произход“, казва още Сайфър.

Съйфър и колегите му уловили радиопредаването от Сигнус Б на честоти, които обикновено са сравнително тихи от гледна точка на фоновия шум. 

Интересното е, че Сигнус Б е на достатъчно малко разстояние, така че първите радио-излъчвания от Земята отдавна да са достигнали до системата, движейки се със скоростта на светлината. В случай, че там наистина има разумни същества, е възможно те да са уловили нашия сигнал. Близостта на звездата означава също, че е имало и достатъчно време излъчване, изпратено от системата, да достигне до нас.

Сайфър и колегите му използвали сложен алгоритъм, за да изследват определена повтаряща се последователност от сигнала. Интересното е, че ако се представи в бинарна форма и се интерполира върху азбуката, се получава съобщението: Честит ден на лъжата, земляни!  (Източник: Сигнус Б)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!