Двойник на Слънцето вещае нерадостно бъдеще за Земята

Според учените, ако Слънцето еволюира по същия начин като новооткрития му двойник, цялата вода на Земята ще се изпари. Изображение: NASA

Според учените, ако Слънцето еволюира по същия начин като новооткрития му двойник, цялата вода на Земята ще се изпари. Изображение: NASA

Далечна звезда, която е двойничка на Слънцето, но е с 2 милиарда години по-древна от него, може да предскаже бъдещето на нашата планета, заявиха бразилски астрономи.

Те са на мнение, че ако Слънцето еволюира по същия начин като новооткрития му двойник, наречен CoRoT Sol 1, цялата вода на Земята ще се изпари. CoRoT Sol 1 е най-далечният от т.нар. слънчеви двойници в Млечния път.

„За 3 милиарда години слънчевата радиация може да се увеличи и земната повърхност да се нагорещи до такава степен, че да е невъзможно да съществува течна вода“, поясни Жозе Диаш ду Насименто от университета на Рио Гранде ду Норте.

CoRoT Sol 1 е смятана за двойник на Слънцето заради сходната й маса и химичен състав. Звездата е на 6,7 милиарда години, а радиацията й е много по-силна в сравнение със слънчевата.

Астрономите използвали спектрограф на телескоп в Хавай, за да определят възрастта на CoRoT Sol 1 и ротационния й период, който е 29 дни – с около ден по-къс от слънчевия.

Според астрономите, двойниците на Слънцето са важни, защото една звезда може да е като моментна снимка на бъдещото на друга. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,