Изследваха защо враните са надарени с такъв мощен интелект

Врана. Снимка: Hash Milhan (CC BY 2.0)

Врана. Снимка: Hash Milhan (CC BY 2.0)

От много време учените са на мнение, че животните от сем. Вранови – в което се включват врани, гарвани и свраки – са изключително интелигентни.

Това е причината враните да бъдат наричани „пернати примати“, защото използват сечива, които сами са си направили, могат да запомнят огромен брой места за хранене и планират социалното си поведение спрямо това, което правят други членове на групата. Независимо от това мозъците им са конструирани по фундаментално различен начин от нашия.

Изследователи от Университета на Тюбинген изследвали каква е физиологията зад невероятния интелект на птиците. Те тренирали врани да решават компютърни тестове за запаметяване. В тях те трябвало да запомнят даден образ и след известна пауза да изберат един от два показани им образа на базата на променящи се правила. От втората двойка единият образ винаги съвпадал с първоначално показания, а другият бил различен.

В течение на играта правилата се променяли и понякога враните трябвало да избират съвпадащото изображение, понякога – различното. Птиците се справяли много добре и с двете задачи и успешно превключвали между тях. Това според учените показва високо ниво на концентрация и ментална гъвкавост, която се отдава на много малко видове и изисква усилие дори от страна на човек.

Враните бързо се справяли със задачите дори когато изображенията били сменяни с нови. Докато птиците решавали теста, учените наблюдавали мозъчната им дейност и констатирали засилена активност в зона, свързана с най-високо развитото ниво на мислене. Една група нервни клетки реагирала само когато те избирали същия образ, а друга – когато той се различавал. Наблюдавайки тази мозъчна дейност учените можели да предвидят какво ще направи враната още преди тя да направи своя избор.

„Много функции се осъществяват по различен начин при птиците, защото от тези преки наследници на динозаврите ни дели голяма еволюционна история“, казва Лена Вайт от екипа учени. „Това означава, че мозъка на птиците може да ни покаже алтернативно решение за постигане на интелигентно поведение чрез различна анатомия“. (Източник: Universitaet Tübingen)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,