Живот на Марс? Интригуващи следи в метеорит разпалиха спор сред учените

Илюстрация: NASA

Илюстрация: NASA

Екип от учени от НАСА откриха следи в метеорит, които може би свидетелстват за съществуването на живот в миналото на Марс.

През 1996 г. изследователи, между които и Еверет Гибсън от НАСА, публикували проучване, според което в метеорита ALH84001 вероятно има следи от биогенна (т.е. продукт на живи организми) дейност.

Сега Гибсън и негови колеги анализирали микро-структури, дълбоко в 13,7-килограмов марсиански метеорит, означен като Y000593. Новите резултати също сочат, че преди милиони години на Марс може би са протичали биологични процеси.

Според Лорен Уайт от екипа директното изследване на метеорити от Марс има своите предимства пред дистанционната работа на планетата с роботи. „На Земята можем да използваме многобройни техники за анализ, за да изследваме в дълбочина метеоритите и да хвърлим светлина върху миналото на Марс“, казва Уайт.

Сфероидните образувания в структурата на метеорита Y000593. Снимка: НАСА

Сфероидните образувания в структурата на метеорита Y000593. Снимка: НАСА

Анализът на метеорита Y000593 показал, че скалата се е формирала преди 1,3 милиарда години от потоци лава на Червената планета. Преди около 12 милиона години сблъсък на обект с повърхността на Марс изхвърлил скалата, която на свой ред се превърнала в метеорит. Той пропътувал огромното разстояние до Земята и паднал в Антарктика преди 50 000 години.

Космическата скала била открита през 2000 г. от японска изследователска експедиция. При сегашния анализ на структурата й учените от НАСА открили два типа следи, характерни за глина с марсиански произход.

Микро-тунелчета в структурата на Y000593. Снимка: НАСА

Микро-тунелчета в структурата на Y000593. Снимка: НАСА

Микро-тунелчета във вътрешността на Y000593 много приличат на предизвикани от живи организми изменения в структурата, които могат да се открият при земното базалтово стъкло. В метеорита се забелязвали също така миниатюрни сфероидни образувания, чието съдържание на въглерод е много по-голямо от това на съседните слоеве скала.

Учените не изключват възможността богатите на въглерод микро-тунели и сфероиди да са продукт на не-биологични процеси. Но структурните и химични сходства на метеорита с проби със земен произход, образувани под въздействието на биологични агенти, навеждат изследователите на мисълта, че в миналото на Марс може да е съществувал живот. (Източник: NASA/Jet Propulsion Laboratory)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: