Витамини от космоса! Важно за живота вещество открито в метеорити

Илюстрация: NASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith

Илюстрация: NASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith

Изследване на метеорити от учени, субсидирани от НАСА, показа, че в състава им се включва витаминът B3. Резултатите подкрепят теорията, че възникването на живота може да е било подпомогнато – или дори инициирано – от вещества, които са били „доставени“ на Земята от метеорити и комети.

Витаминът B3, наричан също така ниацин или никотинова киселина, е от водещо значение за метаболизма и вероятно е с много древен произход. Предишни изследвания сочат, че веществото може да се е синтезирало по не-биологичен път в пра-историята на Земята. Въпреки това учените смятат, че привнесеното от космоса количество B3 може да е било от важно значение за развитието на живота

В настоящето изследване бил анализиран химическият състав на 8 богати на въглерод метеорити. Резултатите показали наличие на витамин B3 в концентрации между 30 и 600 части на милиард. Учените също така провели експеримент, в който симулирали условията на космическото пространство. По този начин те демонстрирали, че е възможно B3 да се синтезира върху ледени частици.

Експериментът е свързан със съвременните разбирания за възникването и еволюцията на Слънчевата система. Според теорията тя се е формирала при свиването на облак от прах, газ и ледени частици под силата на собствената му гравитация. В този процес от по-малки струпвания в облака се образували астероиди и комети, които при сблъскването си образували по-големи обекти и в крайна сметка – планети.

Същевременно космическото пространство е изпълнено с радиация, излъчвана от стихийни събития, като експлодиращи звезди и поглъщащи материя черни дупки. Облъчвайки газа, праха и ледените частици на ранната Слънчева система, тази радиация вероятно е дала необходимата енергия за химичните реакции, създали молекулите на B3 и други важни за живота вещества. (Източник: NASA, Лайв сайънс)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: