Големите кестенови дървета в Европа умират

Кестен

Кестен

В Париж, Амстердам, Кембридж големите кестенови дървета, станали символи на тези градове, умират, съобщи Асошиейтед прес.

През лятото листата им стават като ръждиви и изсъхват. С наближаването на есента много остават голи, докато другите дървета още са със зелените си корони. Виновни за това са молци, които снасят ларви, хранещи се с листата, и бактерия, от която дънерите сълзят и умират.

„Това е почти като смъртоносен коктейл – каза д-р Дарън Еванс от университета Хъл – Ако дървото е нападнато от молци, то е по-уязвимо и на бактерии. Това го убива“.

Решение засега не се вижда. Явлението е разпространено в почти цяла Северна Европа и специалистите не знаят дали има ефективен начин за контролирането му. Без каквато и да е очевидна причина, молците се развъдиха много и се разпространиха в голяма част от Европа преди десетина години.

Във Великобритания първо се появиха в Уимбълдън през 2002 г., след това засегнаха Англия и Уелс. Скоро към молците се присъедини и бактерия от Хималаите, от която кората сълзи силно.

„В най-лошия случай ще загубим по-голямата част от кестените“ – каза Еванс.

Във Великобритания, където има около 2 милиона диви кестенови дървета, проучване през 2007 г. показа, че около половината може да са заразени. В страни като Белгия, Франция, Холандия също е вдигната тревога.

За страховете има исторически прецедент. В началото на 20-и век гъбички унищожиха масово кестеновите дървета в източните части на САЩ. Европейските кестени са пренесени от Балканите преди около 500 години. Те са характерни повече за градовете, отколкото за горите. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: