По-топло време, по-тънки листа…

Dodonaea viscosa. Снимка: J.M.Garg

Dodonaea viscosa. Снимка: J.M.Garg

Известно е, че климатичните промени водят до адаптация на видовете.  Но досега повечето изследвания в тази насока са насочени към животните и промените в техните миграции.  Екип от Университета в Аделайде в Австралия, обаче, се поинтересува от адаптацията на един вид растение – Dodonaea viscosa, подвид  Angustissima.  Това е храст, който вирее в регион от Южна Австралия, с климат подобен на Средиземноморския в Северното Полукълбо. 

Изследването се фокусира върху вариациите във широчината и повърхността на листата на храста – установява, че колкото по-близо едно такова растение се намира до екватора, толкова по-малки са листата му. Още по-интересно е наблюдението на промените в средната широчина на листата през последните 127 години.  При сравнение на съвременни листа с листа от стари хербарийни колекции се установява намаляване на широчината със средно 2mm.

Като се има предвид, че средната максимална температура в Южна Австралия се е увеличила с 1.2oC  между 1950 и 2005 (това е повече от световното средно повишение на температурите) и че за същия период не се е изменило средното количество валежи в региона, може да се предположи, че намаляването на широчината на листата при този вид е директно свързано с температурните разлики.

Според Андрю Лове, един от авторите на изследването, това е добра новина за този вид храст – той явно има капацитета да се адаптира към климатичните промени засега.  Но не всички видове в региона се справят толкова добре и някои трябва да разчитат на миграция – проблемен подход в природни зони, разделени от човешка дейност.

Източник: Университет в Аделайде

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!