Създадоха 3D екран от „мъгла“, в който можеш да бръкнеш и да местиш образите

В екрана "MisTable" може да се бръкне. Снимка: Bristol Interaction and Graphics group, University of Bristol

В екрана "MisTable" може да се бръкне. Снимка: Bristol Interaction and Graphics group, University of Bristol

Като нещо наподобяващо на холограмите от „Междузвездни войни“, екраните от пушек – или „мъгла“ – могат да бъдат следващата стъпка в развитието на презентационния интерфейс.

Технологията „MisTable“ позволява на потребителите да преместват показваните върху екрана обекти с ръце. Според разработчиците тя може да промени съществено начина, по който хората работят по съвместни проекти. 

Изобретението ще бъде представено от екип от компютърни специалисти на конференция за нови интерфейси в края на месец април.

„MisTable (комбиниращо английските думи за „мъгла“ и „плот“) разширява потенциала на конвенционалните плотове по много нови и уникални начини“, казва един от разработчиците Шрирам Субраманиан.

Изобретението включва плот с машина за пушек и проектори. По време на работата си тя създава фина „мъгла“, върху която могат да бъдат излъчвани 3D изображения. С приплъзване на ръката юзърът може да прехвърля обекти от електронния плот в екрана и обратно.

Същевременно „мъглата“ и излъчваните върху нея образи са полупрозрачни, така че човекът, който използва екрана, може да се пресегне през него, за да работи с плота например.

„Потребителите могат да следят действията си и лесно да превключват между личния екран и плота, или зоната за взаимодействие“, казва Субраманиан. „Това им позволява да се присъединяват или да прекъсват участието си в споделени с други задачи и да превключват между индивидуална и групова работа“, казва още той. (Източник: University of Bristol, Лайв Сайънс)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!