Система позволява да се предвиди ДНК на детето, още преди да е заченато

ДНК. Изображение: Creative Commons

ДНК. Изображение: Creative Commons

Като нещо извадено от фантастичния филм „Гатака“, нова система позволява да се направи виртуален ембрион от генетичните профили на родителите. С технологията ще може да се предвиди вероятността детето да страда от генетични болести, но може да се даде път и на селекция на предпочитани гени и черти на бъдещото дете.

Новата система „Matchright“ (комбинирай правилно) ще бъде достъпна в две клиники за изкуствено оплождане в САЩ от този месец. Тя ще позволява да се види какви са рисковете при комбинирането на гените от спермата на донора с тези на майката.

Патента за технологията обаче включва и генетични черти, които не са задължително свързани със здравето на бебето. Такива са например цвета на очите, височината и широчината на талията. Именно това провокира известни опасения, че тестовете могат да се използват за селектиране на ембриони на базата на по-повърхности белези

„[Технологията] покрива всички заболявания или белези, които имат генетично влияние“, казва Лий Силвър, съосновател на компанията зад новата система GenePeeks.

Обикновено тестването за потенциални генетични болести включва секвениране на ДНК на бъдещите родители. Компанията GenePeeks обаче отива една крачка напред, използвайки компютърен алгоритъм, с който виртуално симулира смесването на генетичната информация на донора и майката при оплождането. По този начин може да се видят възможните ДНК комбинации за получения ембрион.

Преди майката да избере донор, алгоритмите на „Matchright“ се пускат хиляди пъти. Системата дава до 10 000 възможни ембриони за комбинация донор-майка. По този начин бъдещата майка, която плаща 1995 долара за теста, може да избере от списък от „по-сигурни“ донори. (Източник: Ню Сайънтист)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: