Археологическа находка е първата показваща по-точно кога е живял Буда

Археолозите Робин Кънингам (вляво) и Кош Прасад Ачария ръководят разкопките в Лумбини. На заден план се виждат медитиращи монаси. Снимка: Ira Block/National Geographic

Археолозите Робин Кънингам (вляво) и Кош Прасад Ачария ръководят разкопките в Лумбини. На заден план се виждат медитиращи монаси. Снимка: Ira Block/National Geographic

Археолози, работещи на обект в Непал, се натъкнаха на първото според тях археологическо доказателство, позволяващо живота на Буда да се свърже с определен век.

Изследователите открили дървена храмова структура от 6 век пр.н.е. във вътрешността на свещения за будистите храм Мая Деви в Лумбини, който се смята за родно място на Буда.

Разположена под поредица от тухлени конструкции от същия тип, структурата обгражда празно пространство в центъра, което е свързано с историята за раждането на Буда.

Досега най-ранните археологически сведения от този тип на обекта в Лумбини бяха от 3 век пр.н.е. – това е времето, в което император Асока спомогнал будизма да се разпространи от днешен Афганистан до Бангладеш.

„Много малко се знае за живота на Буда, освен от писмени източници и от устната традиция“, казва проф. Робин Кънингам от Университета Дърам, който е единият от ръководителите на проучването. Според него редица учени смятат, че Буда се е родил в 3 век пр.н.е., но това никога не е било доказано по неоспорим начин.

„Ние си помислихме: Защо да не се върнем към археологията, за да се опитаме да отговорим на някои от въпросите, свързани с раждането му. Сега за първи път имаме археологическа последователност в Лумбини, показваща съществуването на сграда, която е била там най-рано в 6 век пр.н.е.“, обяснява проф. Кънингам.

За да определят кога е била построена храмовата конструкция и новооткритата тухлена структура над нея, учените изследвали намерени на мястото парченца въглища и песъчинки с радиовъглероден метод и специална оптична технология. Гео-археологичен анализ пък показал, че в миналото в централната празнина на древния храм е имало дървесни корени. 

„Тези открития са изключително важни за по-доброто ни разбиране за родното място на Буда“, казва Рам Кумар Шрестха, непалският министър на културата. „Правителството на Непал няма да пощади никакви средства, за да съхрани това важно място“, казва още той. (Източник: National Geographic Society)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!