Открита е къщата, в която е израснал Христос?

Къщата, в която може би е израснал Христос. Снимка: Кен Дарк

Къщата, в която може би е израснал Христос. Снимка: Кен Дарк

Археолози изследват къща в древното селище Назарет, в която може би е прекарал детството си Иисус Христос.

Къщата, датираща от 1 век, е всечена в скалист склон, а предните й стени са направени от камъни и хоросан. Постройката е включвала няколко стаи, от които една е запазена в пълния си размер и до днес. Открити са и съдове от варовик – материал с особено значение в еврейската традиция.

Има редица сведения, които сочат, че това може да е домът на Христос. Векове след времето на Иисус около къщата е построена черква, за да бъде защитена от набези. През 8 век обаче черквата е изоставена и е възстановена чак четиристотин години по-късно, когато кръстоносци завземат територията. През 13 век църквата е запалена, но благодарение на защитата, която осигурява, древната къща скрита в нея се запазва в чудесно състояние.

Освен тези сведения, древен ръкопис от 670 година, написан от игумен от шотландски манастир на остров Иона, описва поклонение в Назарет на франкския владика Аркулф. Ръкописът споменава църква „където някога била къщата, в която Господа бил отгледан в невръстна възраст“.

В древната постройка са открити счупени съдове за готвене, вретено и споменатите предмети от варовик. Всичко това навежда учените на мисълта, че там е живяло семейство от еврейски произход. Къщата е изоставена в даден момент през първи век. Тя е открита през 1880 г. от монахини от манастира „Сестрите на Назарет“, но едва през 2006 г. постройката е датирана с точност до 1 век след Христа.

Според проф. Кен Дарк, от екипа учени изследващи къщата, е трудно да се каже със сигурност дали в нея е живял Христос, въпреки всички сведения в подкрепа на тази идея.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!