Археолози откриха древно съкровище в Ерусалим

Медальонът с гравирани върху него менора, рог от овен и свитък тора. Снимка: Ouria Tadmor

Медальонът с гравирани върху него менора, рог от овен и свитък тора. Снимка: Ouria Tadmor

Археоложката Ейлат Мазар от Еврейския университет в Ерусалим разкри, че е попаднала на древно съкровище, състоящо се от украшения и старинни монети в близост до Храмовия хълм в Ерусалим.

Д-р Мазар определя находката като „спиращо дъха и случващо се веднъж в живота откритие“. Съкровището включва 36 златни монети, златни и сребърни накити и златен медальон със гравирани върху него менора, рог от овен и свитък тора. Попадението било съвсем неочаквано за археолозите.

„В тази зона направихме големи открития от времето на Първия храм  - много по-ранен период в историята на Ерусалим – така, че откритието на златна седемстволна менора от седми век в подножието на Храмовия хълм беше пълна изненада“, казва д-р Мазар.

Артефактите са намерени в развалини на византийска обществена постройка на около 50 метра от Храмовия хълм, на който са се издигали двата библейски еврейски храма. Мястото е считано за свещено и от мюсюлманите, които го наричат Харам ас Шариф или Благородното светилище.

Според учените разположението на предметите от съкровището при тяхното намиране показва, че част от тях са били внимателно скрити под земята, а други са били изоставени набързо. Предвид датировката изследователите смятат, че артефактите са били изоставени по време на персийското превземане на Ерусалим през 614 г. (Източник: БТА, Hebrew University of Jerusalem)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!