Древните хора са се кръстосвали с неизвестен на науката вид

Сравнение между съвременен човешки (вляво) и неандерталски череп. Снимка: Matt Celeskey (CC BY-SA 2.0)

Сравнение между съвременен човешки (вляво) и неандерталски череп. Снимка: Matt Celeskey (CC BY-SA 2.0)

Ново генетично изследване заплита още повече историята на човешката еволюция. Резултатите от анализи на генетичен материал, извлечен от останки на неандерталци и т.нар. Денисовски човек разкрива, че представители на двата изчезнали вида не само свободно са се кръстосвали помежду си и с ранните съвременни хора, но и с неизвестен на науката вид предшественици на човека, населявали Азия.

Авторите на проучването от Харвардския медицински колеж в Бостън и Института за еволюционна антропология в Лайпциг са установили, че геномът на изчезнал вид хоминид, известен като Денисовски човек, съдържа участъци от ДНК вероятно принадлежащи на друга човешка група.

Находката може да е свидетелство за изцяло нов вид хоминиди, който е неизвестен на науката. Въпросният вид е оставил следи в генома на Денисовския човек – хоминид, чието съществуване е известно само от останките от пръст и два зъба, намерени в пещера в Сибир.

Заради липсата на достатъчно фосили никой не знае как е изглеждал Денисовският човек, но неговият геном е разкодиран с висока степен на точност. Предишен анализ на генетичната информация на неандерталците и Денисовските хора показва, че представителите на двата вида са били братовчеди и са се кръстосвали помежду си, както и с ранните съвременни хора.

Настоящият нов и усъвършенстван анализ потвърждава предишните резултати, но разкрива и неподозирана загадка – Денисовските хора са се кръстосвали и с друг изчезнал вид хоминиди. Тези ранни хора вероятно са обитавали Азия преди повече от 30 000 години.

Едно от предположенията на антрополозите е, че непознатият древен вид може да е азиатска родова линия на Хайделбергския човек, напуснал Африка преди 500 000 години и смятан за пряк предшественик на неандерталците в Европа. Въпросът може да бъде изяснен чрез извличане на ДНК от фосили на видове като Хайделбергския човек.

На думи това звучи лесно, но на практика е трудно осъществимо. Геномите на неандерталците и Денисовския човек са се запазили, тъй като представителите на тези видове са обитавали хладни и сухи региони. Други видове хоминиди обаче са живели в горещи и влажни зони, където ДНК се разрушава лесно.

Които и да са били загадъчните хоминиди, находката показва, че междувидовото кръстосване е било широко разпространено в човешката еволюция. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: