Намериха изгубен град в Камбоджа с лазерна технология

Комплексът Ангкор Ват. Снимка: Bjørn Christian Tørrissen (CC BY-SA 3.0)

Комплексът Ангкор Ват. Снимка: Bjørn Christian Tørrissen (CC BY-SA 3.0)

С помощта на лазерна технология археолози откриха мрежа от пътища и канали на оживен древен град, свързан с комплекса Ангкор Ват.

Построеният през 12 век комплекс е основна туристическа дестинация в Камбоджа и е сред най-емблематичните монументи в цяла Азия. Лазерното сканиране е разкрило планиран урбанизиран пейзаж включващ в себе си Ангкор Ват.

Археолозите от много време подозират, че градът Махендрапарвата лежи скрит под гъстата растителност в планината Пном Кулен, провинция Сиемреап. Сега с помощта на модерната техника те са успели да съставят детайлна карта на древното населено място, включваща пътища и храмове.

„Никой досега не е картографирал града в какъвто и да е детайл и затова беше като откровение да го видим разкрит с такава яснота“, казва Деймиън Еванс, водещ автор на публикацията. „Невероятно е да видим следите от човешка дейност все още запечатани в горската почва много, много векове след като градът е престанал да функционира и е бил погълнат от растителността“, допълва той.

При технологията лидар се изпращат лазерни импулси от летателно средство и се измерва отстоянието до сканирания обект на базата на отразения сигнал. По този начин е възможно да се създаде подробна триизмерна карта на дадения район. За археолозите лидар е изключително полезен, защото с него се прониква през гъста растителност, а теренът се проучва много по-бързо отколкото пеша.

Учените още не знаят какво е довело до краха на цивилизацията в Махендрапарвата. Една от съществуващите теории е, че проблеми с управлението на водните ресурси са накарали хората да напуснат мястото. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!