Необичайно жертвоприношение озадачи археолози

Д-р Кристофър Морхарт (вляво) ръководи разкопките на мястото на жертвоприношението в Мексико. Снимка: Georgia State University

Д-р Кристофър Морхарт (вляво) ръководи разкопките на мястото на жертвоприношението в Мексико. Снимка: Georgia State University

Археолози откриха около 150 черепа от човешко жертвоприношение в поле в централно Мексико – изненадващо голямо количество за находка извън голяма пирамида или храмов комплекс, съобщи Асошиейтед прес.

Черепите, които са само на възрастни мъже и са групирани в редици или малки могили, са ориентирани главно на изток към изгряващото слънце.

Д-р Кристофър Морхарт от университета на Джорджия и жена му се натъкнали първи на находката в Ксалтокан, фермерско селище малко на север от Мексико сити. В последствие Морхарт и негови колеги започнали да изследват мястото по-внимателно.

Според датировката останките са от 660-860г. По това време, разположения наблизо до мястото на жертвоприношението град-държава Теотиуакан вече бил в заника си, а империята на Ацтеките щяла да бъде основана след векове.

Учените не очаквали да направят подобно откритие в плоска и с нищо неотличаваща се земеделска земя. Макар да е известно, че жертвоприношения са извършвани и от и от Ацтеките и от хората живеещи в Теотиуакан, обикновено останките са откривани в пирамиди и други големи структури. В случая те били намерени в малка могила, която лесно може да не бъде забелязана.

„Интересният въпрос е защо сме свидетели на жертвоприношение, каквото често свързваме с места като Теотиуакан или голям център. Защо виждаме това… в място което не е свързано с тези градове?“ пита се д-р  Морхарт. (Източник : БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!