Откриха дворец в гробницата на първия китайски император

Теракотената армия на императора Цин Шъхуанди е открита случайно през 1974г. Според оценките тя наброява над 6000 войника, 500 коня и много други скулптури в реален размер.

Теракотената армия на императора Цин Шъхуанди е открита случайно през 1974г. Според оценките тя наброява над 6000 войника, 500 коня и много други скулптури в реален размер.

Останките на дворец на повече от 2200 години бяха открити до известния мавзолей на първия китайски император Цин Шъхуанди, в който той е погребан сред хиляди глинени воини, съобщи АФП.

Дворецът разкрива, че освен от армията си, в задгробния живот владетелят е искал да бъде заобиколен и от императорски разкош. Дворецът е „най-голямата сграда, откривана в погребалния комплекс“, където е гробницата на императора, каза Сун Вейган от Археологическия институт на провинция Шенси.

Мавзолеят бе открит случайно през 1974 г. от селянин, копаещ кладенец. Досега в него са намерени над 6000 теракотени воини в естествен размер.

Император Цин Шъхуанди, който управлява от 221 г. до 207 г. пр. н. е., обединява Китай и основава империята си, като побеждава последните независими владетели. Той издига Великата китайска стена, свързвайки вече построени от тези владетели участъци за защита на земите им.

Откритите основи на двореца показват, че размерите му са 690 м на 250 м. Това е почти една четвърт от Забранения град в Пекин.

Според историците Цин Шъхуанди е бил много суеверен. Цял живот той търсил еликсир на безсмъртието. Дворецът, разположен до мавзолея му, показва „желанието на императора да продължи да живее в разкош дори в отвъдното“, каза Сун Вейган.

Теракотената армия е вписана в Световното културно наследство от ЮНЕСКО през 1987 г. През юни археолозите изкопаха още 110 войници, 12 коня, оръжия и други приспособления. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!