В Испания откриха човешко сечиво на 1,4 милиона години

Разкопки в Атапуерка през 2008 г. Снимка: Mario Modesto Mata (CC BY-SA 3.0)

Разкопки в Атапуерка през 2008 г. Снимка: Mario Modesto Mata (CC BY-SA 3.0)

Археолози оповестиха, че по време на разкопки на праисторическия обект Атапуерка в северната част на Испания са попаднали на кремъчно острие на 1,4 милиона години, което е било затрупано под три тона седименти.

Това е най-древната свързана с човешка дейност находка, откривана на обекта, включен в списъка  на ЮНЕСКО за места, принадлежащи към световното културно наследство.

Малкото острие от кремък с дължина 3 сантиметра е намерено в същата пещера, в която през 2007 г. бяха открити кости от човешка челюст и човешки пръст на 1,2 милиона години. Учените смятат, че това са най-древните останки от „евпропеец“, откривани някога.

Едуалд Карбонел - един от ръководителите на екипа – сподели, че находката е „много ценна“ поради изключително древния си произход. 

„Откритието ни доближава до период, свързан с първото заселване на хора в Западна Европа преди 1,5 милиона години“, заявиха още учените.

Каменни сечива на около 1 милион години намерени на обекта пък свидетелства за последователност при заселването на хора в Европа от началото на процеса преди около 1,5 милиона години, до появата на Homo Antecessor преди 850 000 години.

Разкопките позволиха също да се открият останки и от „царят“ на пещерите в Атапуерка преди 1 милион години – Ursus dolinensis – предтеча на пещерните мечки с внушителни размери, тясно свързана с общия прародител на днешните кафяви мечки. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: