В Китай откриха статуя на неизвестно животно на 2000 години

Археолози откриха близо до гр. Чънду в Югоизточен Китай, голяма каменна статуя на животно, чиято възраст се оценява на около 2000 години, съобщи в. „Дейли мейл“.

Дължината на каменната фигура надхвърля 3 метра, а височината й е около 1,5 метра. Широчината е над метър. По оценка на специалистите статуята трябва да тежи около 8,5 тона.

Китайските археолози все още не е знаят какво животно изобразява статуята. Те предполагат, че може да е панда, тъй като провинция Съчуан, където е изкопана фигурата, е едно от малкото известни места, където се срещат тези животни.

Наред с каменната статуя на мястото на разкопките са открити и други артефакти: глинени съдове, кани, парчета от фигури. Специалистите предполагат, че те може да са били използвани за религиозни церемонии, а на самото място на разкопките може да се е намирал древен храм.

Чънду е един от най-древните градове на Китай. Смята се, че той е съществувал на това място под различни имена повече от 4000 г. През цялото това време Чънду е бил голям регионален център. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!